Sådan spotter du butikstyveri

Tyveri

Butikstyveri er stadig en almindelig ting i Danmark, hvor tallet i 2013 nåede op på hele 20.375 anmeldelser af tyveri. Det kan være svært at spotte en indbrudstyv, fordi der ikke er nogle særlige karaktertræk ved denne.

Der er heller ikke forskel på kønnene. I modsætning til indbrud, hvor lange størstedelen bliver begået af mænd, forholder det sig midlertidigt anderledes, hvad angår butikstyveri. Her er næsten halvdelen af de anmeldte sager nemlig begået af kvinder viser tal fra Danmarks Statistik.

Det, man kan spotte en tyv på, er ofte hvis personen har en usædvanlig adfærd. tyven er ofte kort for hovedet og bevæger sig langsomt rundt og kigger meget ned i jorden og over skuldrene. Man skal også holde øje med personer, der bærer lange frakker med dybe lommer, hvor der er mulighed for at smugle ting i.

Meget tyveri kan undgås, hvis dit personale går rundt i butikken og henvender sig til kunderne. Et venligt “har du brug for hjælp”, vil i mange tilfælde få tyven på bedre tanker. Det er især vigtigt at komme rundt i de hjørner i butikken, der er “øde”, hvilket vil sige afskærmet og skjult.

Få dig en agent

Det kan være svært for dine ansatte at vide, hvad de skal gøre i en situation, hvor de har fået mistanke om, at en person stjæler. Der kan også være tvivl om, hvordan de skal forholde sig, hvis de har taget en person i at stjæle. For at man må tilbageholde en person for tyveri, skal man nemlig være sikker på, at personen har forladt butikken med en vare uden at have betalt for den eller lagt den tilbage, og det kan nogengange være svært at vurdere.

Derfor kan det være en god idé at ansætte en butiksdetektiv. Dette virker på flere måder. Først og fremmest har detektiven en skræmmeeffekt, fordi folk har mindre tendens til at stjæle, hvis de kan se, at der er en person, der holder øje med butikken.

Derudover har man også en person i butikken, der ved præcist, hvordan man skal spotte en tyv i at stjæle, og en der i så fald kan tackle situationen på den rigtige måde. Det kan dog være lidt omkostningsrigt at ansætte en detektiv, så er budgettet stramt, kan du nøjes med at få installeret overvågningsudstyr, som er mindst lige så effektivt.

God overvågning hindrer tyveri

Overvågningsudstyr er måske den bedste måde at hindrer tyveri på, og koster faktisk ikke så meget. Ved at have kameraer de “øde” steder i butikken, vil du have nemmere ved at overskue hele forretningen på én gang nemt og enkelt.

En anden rigtig god metode, som også rigtig mange butikker benytter, er at udstyre varerne med alarmer eller hardcases. Dette er især rigtig effektivt i butikker, der sælger små ting, der er lette at tage med. Det kan være dvd’er, tøj, bøger eller lignende.

Ved at mindske tyveri så vidt som muligt, kan du mindske dit svind, hvilket er en stor omkostningspost for mange detailhandlere. Derfor kan det i det lange løb være en økonomisk fordel at få installeret overvågningsudstyr i butikken, hvilket ikke koster en formue.

Et af de førende producenter på området er det sjællandske firma Alpha Security. De har netop specialiseret sig i alarmsystemer og overvågning. Her får du gode varer til en rimelig pris. Under alle omstændigheder kan det betale sig, at undersøge, hvad det koster, at få din butik gjort immun over for fristede sjæle. Med den rigtige teknologi, kan du måske helt fjerne posten tyveri fra dit regnskab.

Kilde: Danmarks statistik
Kilde: Det Kriminelle råd
Kilde: Alpha Security