Du er sikkert stødt på hjemmelavede spørgeskemaer rundt omkring på nettet. I din studietid har du måske selv skulle lave brancheanalyse, og har i den forbindelse skulle udforme og distribuere et spørgeskema. Du med god sandsynlighed brugt Surveymonkey eller et lignende gratis program, og derefter sendt linket til undersøgelsen rundt på e-mail og sociale medier.
Denne form for undersøgelser er nok tilstrækkelig til en skoleopgave, men i den virkelige verden, hvor din business case skal kunne holde vand, og der er et knivskarpt fokus på ROI, holder denne løsning ikke. Du vil med stor sandsynlighed ikke opnå nok respondenter på din undersøgelse og respondenterne vil ikke komme til at ligne baggrundsbefolkningen, men derimod din omgangskreds.
Men hvordan laver man så en rigtigt undersøgelse?
Professionel markedsanalyse
Det første du skal afklare med dig selv er, hvad formålet med din undersøgelse er. Hvis du er ude på at forstå hvordan dine potentielle kunder træffer en købsbeslutning eller bruger dit produkt, så er det kvalitativ undersøgelse du har brug for. Det kan fx være produkttest, fokusgruppe eller interviews.
Hvis du har en god ide om ovenstående, så er næste skridt en kvantitativ undersøgelse. En kvantitativ undersøgelse kan primært hjælpe med at afklare, i hvor høj grad at den brede befolkning eller grupper i befolkning er enige eller uenige i de udsagn, de kvantitative undersøgelser gav dig. En kvantitativ undersøgelse vil typisk være et spørgeskema, som enten foretages ad hoc eller som en løbende brandtracking, der viser udviklingen over tid.
Hvem tilbyder markedsanalyser?
Der findes en række firmaer der tilbyder markedsanalyser i Danmark. Her kan bla. nævnes Wilke, Userneeds, Bilendi (som driver m3panel) og Nordstat, som nogle af de mest prominente.
Nogle firmaer har fokus på telefoninterviews (CaTi), hvor andre har specialiseret sig i online undersøgelser. De online undersøgelser drives typisk af et panel, som er indsamlet på forhånd, hvor telefoninterviews både kan foretages gennem eksisterende paneler og gennem opringning til tilfældige danskere (hvilket er lovligt, da det foregår i undersøgelses-øjemed).
Har du brug for at tale med en meget specifik målgruppe, så er det måske svært at finde disse personer i et panel. Her har et firma med speciale i telefoninterviews mulighed for at ringe til disse personer, såfremt de kan lokalisere dem på anden vis. Det vil også ofte være disse firmaer der laver dybdegående interviews dog ikke altid.
Hvis du har brug for at undersøge den almene dansker eller mere gængse grupperinger, så kan firmaer med speciale i online undersøgelser ofte hjælpe dig hurtigst og billigst muligt.