Konsekvenserne af et højteknologisk samfund

I supermarkederne bruges safepay som en sikker løsning for betaling
Hvad sker der når den menneskelige kontakt langsomt bliver erstattet med elektronik? I dagens samfund findes der flere og flere eksempler, hvor den menneskelige kontakt efterhånden er blevet overflødig. Selvom dette allerede er en realitet på mange områder, bliver tendensen dog ved med at vokse.

Dette ses eksempelvis i nogle supermarkeders SafePay betalingsautomater, hvor kunden får kontanter tilbage gennem en SafePay-maskine. Hermed gøres arbejdet lettere og mere sikkert for kassemedarbejderen. Truer teknologien vores menneskelige og naturlige behov for interaktion med andre mennesker? Eller gør den blot livet lettere?

Fordelene ved et højteknologisk samfund

Hvis man tager mange af de højteknologiske samfund i betragtning, har de fleste af dem det til fælles, at de har en forholdsvis høj grad af velstand. Vi må nok acceptere det faktum at teknologi, i rigtig mange tilfælde, er en stor årsagsfaktor til velstand. Derudover medfører teknologi en øget grad af sikkerhed, effektivitet og et højt samfundsmæssigt tempo.

Teknologien har givet os et væld af nye måder at tænke på, leve på og opleve verden på. Vi har nu mulighed for at komme i kontakt med vores nærmeste, uanset hvor vi befinder os i verden. Derudover kan vi designe vores liv, helt som vi vil. Frihed står højt på prioriteringslisten. Hvis vi vil arbejde online kan vi eksempelvis tage arbejdet med os.

Ulemperne ved et højteknologisk samfund

Et højteknologisk samfund kan desværre også medføre færre tilfældigheder, mindre hyggesnak og begrænset spontanitet. En anden konsekvens er et lavere toleranceniveau imellem mennesker. Det sker blandt andet som konsekvens af tidsbegrænsning. Mange laver en bevidst prioritering om at afsætte tid til de allervigtigste ting i livet.

Når effektiviteten i samfundet øges pga. teknologiens virkningskraft, så bliver vi mennesker udfordrede. Er vi overhovedet designet til at leve i så tempofyldt et samfund? Man kan på nogle måder godt argumentere for, at sygdomstilstande, såsom stress og depression, er opstået i takt med teknologiens fremtræden i vores samfund.

Mærk efter på egen krop

Påvirker teknologien dig negativt? Nogle gange skal man ud af sine vante omgivelser og måske endda opleve en helt ny kultur og en ny levemåde, hvor teknologien har mindre dominans.

Ved at opleve måder at leve på uden teknologi kan man vurdere på sind og krop sin egen personlige tilgang til teknologiens store indflydelse i samfundet. Når vi bliver for vante i vores omgivelser og dagligdag, kan vi hurtigt komme til at glemme hvordan vi egentlig påvirkes.